Vrtičkarski nasveti – dobri in slabi sosedje na vrtu
| Članek je bil prebran 1.612 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Eden izmed pomembnih premislekov pri sajenju rastlin je, katere rastline saditi skupaj in katere ne. Znano je, da so nekatere vrtnine dobri sosedje na vrtu, druge pa ne gredo dobro skupaj. Ker v naravi lahko opazimo, da rastline vedno rastejo v mešani družbi, je takšen vzorec priporočljivo posnemati tudi pri vrtnarjenju. Pri oblikovanju vrta je najbolje posnemati naravo, rastline pa saditi oziroma sejati v mešanih posevkih. To pomeni, da rastline, če skupaj posadimo dobre sosede, bolje uspevajo. Nekatere rastline namreč z izločki, ki jih izločajo iz korenin, spodbujajo rast svojih sosedov, spet druge pa rast sosedov zavirajo. Znano je tudi, da pravi sosedje lahko ustvarjajo ugodno okolje za rast, po drugi strani pa neprijazno okolje za morebitne škodljivce. Vse to so razlogi, da je dobro vedeti, kaj smemo in česa ne smemo posaditi skupaj.

zelenjavni vrtKako torej saditi rastline?

Največ se lahko naučimo iz izkušnje – pri delu na vrtu si je zato smiselno beležiti svoja opažanja. Na ta način bomo najbolj gotovo vedeli, katere rastline so v mešanih posevkih boljši in katere slabši sosedje. S premišljeno izbiro sosedov lahko na učinkovit in naraven način odženemo škodljivce.

Za odganjanje škodljivcev so znane naslednje kombinacije:

Takšnih kombinacij je še mnogo, toda pri kombiniranju moramo biti pozorni na to, da skupaj ne damo sicer koristnih rastlin, ki pa lahko združena povzročita škodo (npr. hren in meta sta zelo koristna, skupaj pa pomenita več nadležnega plevela).

Najbolj znana kombinacija je fižol – koruza – buče – sončnice. Fižolove korenine namreč naseljujejo drobne bakterije, ki pridelajo dovolj dušika za koruzo in fižol. Koruza fižolu to povrne s tem, da mu daje potrebno oporo in ga zaščiti pred ušmi. Sončnice koruzo ščitijo pred koruzno veščo, s svojimi koreninami pa zavirajo rast plevela in spodbujajo rast koruze. Mešani posevki imajo še eno veliko prednost pred gredica, kjer raste le ena vrsta vrtnin – škodljivci jih namreč težje najdejo, prav tako pa se med njimi težje širijo glivične bolezni. na vrt je poleg zelenjave priporočljivo posaditi tudi cvetlice, saj te privabljajo koristne organizme, ki se na vrtu hranijo s pršicami, ušmi in tripsi.

© 25. 05. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.