Vse o žolčni dieti
| Članek je bil prebran 1.217 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Žolčna dieta velja za zelo strogo in zahtevno dieto. Ljudje se zanjo zato ne odločajo po lastni volji, ampak jim jo običajno prepiše zdravnik. Razlog zanjo so razne žolčne bolezni in težave z žolčnikom, pri katerih so bolečine lahko zares zelo hude. Z žolčno dieto je mogoče bolečine omilite, hkrati pa se na tak način izboljša bolezensko stanje osebe. Ta dieta se običajno priporoča tudi vsem tistim, ki trpijo z napadi žolčnih kamnov. Na ta način je mogoče napade preprečevati ali jih vsaj omiliti ter skrajšati.

žolčŽolčnik je sicer zelo majhen telesni organ, a v primeru bolezni lahko obolelim povzroči zelo velike bolečine in neprijetnosti. Najbolj prepoznavna bolezen, povezana z delovanjem žolčnika, so žolčni kamni. Poleg tega ljudje lahko obolijo še z vnetjem žolčnika, rakom žolčnika, polipi, ipd.

Kako vemo, da gre za žolčne bolezni?

Običajno je mogoče žolčne bolezni prepoznati po bolečinah na desni strani reber (pod rebrnim lokom na desni strani telesa). Bolečine nastopajo v posameznih napadih, ponavadi se pojavijo, če oseba uživa več mastne hrane. Najpogosteje gre pri tem za napade žolčnih kamnov, kar je mogoče potrditi z ultrazvočnim pregledom trebuha. Ko se zgodi napad, gre navadno zato, da žolčni kamen zapre izhod iz žolčnika, lahko pa je razlog tudi vnetje žolčnika. Z žolčnimi kamni naj bi se v življenju srečalo kar med 10 in 20 % odrasle populacije. Napade lahko sproži več dejavnikov tveganja, npr. debelost, dednost, shujševalne diete, ki temeljijo na vnosu 0 maščob, starost, ipd. Bolečino, ki jo bolnik doživlja v napadih, poimenujemo kolika in se od desne strani reber širi v žličko, lahko pa tudi na hrbet. Bolečine so običajno zelo hude, en napad pa ima lahko dolžino tudi do pol ure. Povsem običajna spremljevalca napada sta bruhanje in slabost. Če gre za vnetje žolčnika ali drugo bolezen povezano z njim, potem bolečina lahko traja tudi dolgo časa.

Kakšna je žolčna dieta?

Če bolnik doživi napad, potem se priporoča uživanje čaja po majhnih požirkih. Žolčno dieto je potrebno prakticirati, v kolikor se bolnik pripravlja na operacijo žolčnika, pa tudi v preventivne namene – da se prepreči žolčne kamne. Dieta je stroga, pomembno pa je, da se bolnik dosledno drži seznama dovoljenih in prepovedanih jedi. Med prepovedanimi jedmi in živili so: ocvrte jedi, polnomastno mleko, mastno meso, mastne ribe, slanina, rumenjak, torte, peciva, smetana, z maščobami bogata hrana, ostre začimbe, suho sadje, oreščki, konzervirano meso, stročnice, gobe, zreli siri, prekajeno meso, itd. Z natančnim upoštevanjem navodil žolčne diete, si lahko bolnik močno olajša napade žolčnih kamnov, v nekaterih primerih pa jih je mogoče na ta način celo preprečiti.

Preberite si še več o dieti pri boleznih žolčnika in žolčevodov tukaj!

Med dovoljenimi živili in jedmi pa so: kruh, testenine brez jajc, riž, pusto meso, kuhana zelenjava, sadje, kompoti, vsa hrana, ki vsebuje malo maščob, med, itd. Nasploh velja, da je takšno dieto potrebno izvajati čim bolj natančno in jo dopolnjevati s siceršnjim zdravim načinom življenja. Na ta način lahko bolniki naredijo največ za preventivo, če pa do bolečin in napadov vendarle pride, lahko s takšnim ukrepanjem preprečijo najhujše bolečine in skrajšajo trajanje napadov.

Vas zanima še, kakšni so simptomi epilepsije? Več!

© 16. 07. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.