Z barvami do zares unikatnega avtomobila
| Članek je bil prebran 165 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Današnji kupci avtomobilov so povsem drugačni potrošniki od kupcev starejše generacije. Ko se odločijo za nakup avtomobila, jim je pomembno, da vozilo tudi izstopa. Na slednje večina proizvajalcev odziva s kreiranjem vozil, ki so tehnološko in oblikovno dovršena in ki presegajo standarde prostornosti in udobnosti. Najdrznejši med njimi pa ponujajo še nekaj več, in sicer veliko paleto barv za obarvanje notranjosti in zunanjosti, s čimer lahko kupec in njegovo vozilo resnično izstopata.

Koliko barv in katere barve

Že ko so avtomobilski proizvajalci ponujali le avtomobile bele, sive, črne, rdeče in še kakšne barve se je bilo težko odločiti in izbrati barvo.  Sedaj, ko proizvajalci ponujajo povsem nove odtenke in interpretacije že znanih barva in dodajajo k svoji paleti nove pa je odločitev postala še težja.

Ko pa proizvajalec ponudi neverjetnih enintrideset barvnih kombinacij za obarvanje zunanjosti oziroma devet barv karoserije in štiri barvne palete (namig: gre za Citroënov C4 Cactus) pa kupec hitro ostane brez besed.

Kako se torej odločiti za primerno izbiro barve zunanjosti?

Na odločitev o barvi vpliva več faktorjev. Lahko je to spol kupca, cena vozila, tip vozila, okoliščine uporabe vozila, trendi in reklame v medijih, način življenja in še kaj.

Po podatkih, ki jih razkrivajo slovenski avtomobilski saloni, so pri nas najbolje prodajani avtomobili bele barve. Razlog za slednje, predvidevajo, je najverjetneje ekonomičnost oziroma cena, saj je vozilo v beli barvi najcenejše, za druge barve pa je potrebno doplačati. Beli barvi po priljubljenosti sledijo srebrna, črna in rdeča.

Kaj pa notranjost?

Pri notranjosti izbirate med barvami in materiali prevlek sedežev. Nekateri proizvajalci omogočajo tudi izbiro barve armaturne plošče in še česa. Citroën  C4 Cactus  tako ponuja naslednje možnosti. Sedeže lahko oblečete v naslednje materiale: napa usnje, zrnato usnje, Silica Gray tkanina, pobarvate lahko tudi armaturno ploščo, naslone za roke, pasove na vratih, predal za drobnarije.

Kot ste verjetno opazili pri notranjosti prevladujejo nevtralnejše barve, kar lahko povežemo z željo po večjem udobju, in umirjenosti med vožnjo. Zagotovo si nihče ne bi želel rdeče notranjosti, ki je tudi sicer znana po agresivnem vplivu, ki ga ima na okolje. Kako bi šele ta vplivala na otroke, ki bi med vožnjo morda postali nemirni ali napeti.

 

© 24. 06. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.