Zakaj bi vsak moral poznati svoj ITM oziroma indeks telesne mase?
| Članek je bil prebran 288 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

ITM oziroma indeks telesne mase se ne nanaša na vašo telesno težo, temveč na delež maščobe v telesu. Zakaj je pomembno poznati ta podatek ? Gre za edino objektivno merilo, ki nakaže kako fit je vaše telo, kako se počutite  in kakšno je vaše zdravstveno stanje. Večinoma je prevelik odstotek maščobe v telesu zlahka opaziti, saj se kaže kot pivski trebuh, odvečne maščobe na zadnjici, rokah in nogah, ter kot t.i. ljubezenske ročke. Kaj se istočasno dogaja znotraj v telesu pa je težko opaziti. Slaba novica je, da se istočasno  lahko v vašem telesu dogaja še kaj hujšega. Odvečna maščoba je eden od glavnih povzročiteljev najbolj razširjenih sodobnih bolezni: gre za bolezni srca in ožilja, rakava obolenja, sladkorno bolezen ter visok pritisk.

4 deležniki indeksa telesne mase

Kako in kje lahko izračunate delež maščobe v svojem telesu? Splošno uveljavljeni izračuni ITM-ja upoštevajo samo dva podatka, in sicer, vašo višino in težo. Ker je ta izračun precej splošen je ameriška organizacija WHO pripravila enačbo za izračun ITM-ja, ki upošteva štiri pomembne faktorje, ki skupaj dajo natančen podatek o vašem ITM-ju: ob teži in višini tudi starost in spol. Če ste že radovedni kakšen je vaš indeks telesne mase kliknite na spodnji video, ali ga izračunajte s pomočjo naše tabele za izračun ITM in nato z rednim preverjanjem v prihajajočih tednih sledite svojemu napredku.

Indeks telesne teže je previsok. Kako naprej?

Indeks telesne mase je, kot ste opazili,  kompleksen podatek, ki pokaže trenutno stanje maščob v telesu in je lahko povprečen oziroma normalen, nizek, izredno nizek ali prekomeren. Če izračun pokaže prekomeren delež maščobe še nikakor ni razloga za paniko, ampak pomeni, da je v prihajajočih tednih potrebno prepoznati tiste glavne krivce za visok ITM ter korenito spremeniti nezdrave navade. Ko se bodo kilogrami pričeli topiti pa je priporočljivo redno preverjati spreminjanje indikatorja telesne teže. Nižanje ITM-ja bo pomenilo, da ste na pravi poti in po vsej verjetnosti upoštevate pravila zdravega hujšanja. V kolikor pa bi ITM stagniral, kilogrami pa padali, pomeni, da je nekaj narobe in da v telo vnašate premalo energije. Za izgubo in izgon odvečne maščobe iz vašega telesa je potrebno torej redno preverjanje indeksa telesne mase in vztrajanje pri zdravem življenju in zdravem hujšanju.

 

© 24. 06. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.