Žaluzije ali rolete – preverite, preden se odločite za ene ali druge
ustavimo-gripo

Žaluzije ali rolete – preverite, preden se odločite za ene ali druge

| Članek je bil prebran 474 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ob močni poletni pripeki, hudem vetru, nalivom, snegu ali ledu, hrupu ali zgolj, ko pade noč in si zaželimo več zasebnosti v notranjosti svojega doma, ljudje uporabljamo najraznovrstnejša senčila. Med najpogostejšimi so gotovo rolete in žaluzije, pri čemer rolete še vedno nekoliko prevladujejo. Razlogov, zakaj izbrati ene ali druge je več, končna odločitev pa je v veliki meri odvisna od tega, za kakšen namen želite določeno senčilo uporabiti. Pa si poglejmo, kdaj se je bolje odločiti za rolete in kdaj za zunanje žaluzije.

žaluzijeRolete boljše pozimi

Rolete se kot boljša izbira izkažejo zlasti pozimi, saj med oknom in nizkimi zunanjimi temperaturami lahko ustvarijo vmesni prostor, ki notranje prostore varuje pred pretiranimi toplotnimi izgubami ali vdori mrzlega zraka. Z roletami, ki jih pozimi npr. spustimo povsem do dna, lahko na ta način učinkovito zaščitimo bivalne prostore in tako poskrbimo za dodatno izolacijo zastekljenim površinam.

Poleg tega so rolete precej bolj enostavne za čiščenje, izjema so samo rolete, nameščene na oknih v višjih nadstropjih (npr. v večstanovanjskih blokih), do katerih od zunaj običajno nimamo dostopa. Kljub temu se rolete navadno ne umažejo tako zelo, z notranje strani pa je dovolj, da jih tu in tam preprosto obrišemo z vlažno krpo.

Zunanje žaluzije omogočajo uravnavanje količine svetlobe

Zunanje žaluzije je v primerjavi z roletami nedvomno težje očistiti. Vsako lamelo, ne glede na njeno obliko, je potrebno nežno in posamezno očistiti, pri čemer lamel ne smemo zvijati, da se ne poškodujejo. Prav tako je potrebno žaluzije dokaj redno čistiti, če ne želimo, da se na njih nabere preveč prahu, ki se nato na sončni pripeki dobesedno zažge na lamelo, katere nato ni več mogoče povsem očistiti. Nekateri zato priporočajo takšno temeljitejše čiščenje enkrat mesečno, še posebej, v koliko bivate v okoljih, kjer je veliko izpustov (ob prometnih cestah, v mestnih središčih), pozimi, ko se veliko kuri in pa v času cvetenja ter cvetnega prahu. Kljub temu, da se za čiščenje žaluzij torej porabi bistveno več časa in truda, pa se ljudje še vedno odločajo zanje, saj imajo v primerjavami z roletami eno očitno in veliko prednost – z njimi je mogoče regulirati in uravnavati, koliko svetlobe in sončnih žarkov želimo spustiti v prostor. To je pomembno, v kolikor v dnevnih prostorih preživimo del dneva, saj je v primeru rolet mogoče prostor zgolj povsem zatemniti ali pa z njimi ne dosegamo senčenja. V tem smislu se zunanje žaluzije pogosteje nameščajo na večje zastekljene površine bivalnih ali poslovnih prostorov, rolete pa so precej bolj praktične v kopalnicah, spalnih prostorih, ipd.

Preberite si o senčilih in oknih – več na strani.

Rolete boljše iz vidika varnosti

Kar se tiče varnosti, samo varna, kvalitetna okna ali vhodna vrata pogosto niso dovolj. Danes proizvajalci senčil tudi z roletami ali zunanjimi žaluzijami skušajo izboljšati varnost stavbnega pohištva, ki je v primeru vlomov najbolj na udaru. Če torej iščemo zaščito oziroma višjo stopnjo varnosti, potem so rolete nedvomno boljša izbira. Z roletami, ki jih zapremo povsem do dna okenskega okvirja, namreč vlomilcem postavimo dodatno oviro, ki jo morajo premagati, če želijo vlomiti v notranjost doma. Žaluzije je namreč precej enostavneje in hitreje poviti, zlomiti ali drugače poškodovati, da si na ta način olajšamo prehod v notranjost.

Preberite si tudi o prenovi oken v stanovanju – več tukaj!

© 25. 05. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.