Kako opremiti dnevno sobo?
| Članek je bil prebran 845 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ko opremljamo dnevno sobo, je vselej smiselno poiskati ravnotežje med udobjem, estetiko in uporabnostjo. Srce oziroma središče delovne sobe je običajno sedežna garnitura. Zato začnimo pri njej.

pohištvoSedežna garnitura

Pri izbiri sedežne garniture je pomembno dvoje – kvaliteta in udobje. Na tržišču je sicer mogoče izbrati cenovno zelo ugodne kavče, ki pa pogosto niso udobni, trpežni in z njimi nismo najbolj zadovoljni. Vodilo pri izbiri kavča naj bodo zato naravni materiali, udobje, kvalitetna izdelava in primerna velikost. Pri izbiri velikosti je pomembno, da kavč ne zasede ¾ prostora dnevnega prostora, ampak maksimalno polovico – pa še to je zgodnja meja. Na voljo je veliko različnih postavitev, pri čemer se splača izbrati kavč, ki nudi tudi razteg v spalni del. Seveda se je pri tem potrebno zavedati, da več, kot kavč razstavljamo oziroma sestavljamo nazaj skupaj, hitreje se mehanizmi obrabijo, kavč pa se lahko nekoliko razmaje, začne škripati, itd. V kolikor želite, da bi vam kavč tudi kar se da dolgo služil, se je smiselno izogibati vsakemu skakanju po kavču, kar je še zlasti težka naloga, v kolikor imate majhne otroke. Pri izbiri kavča pazite tudi na to, da je dovolj velik za vašo družino (ima dovolj sedišč/ležišč) oziroma po potrebi dvo- ali trosede kombinirajte še z naslanjači, tabureji, ipd. Na izbiro naj ne vpliva samo nizka cena, saj se pogosto za kavč splača odšteti več kot za ostalo pohištvo in televizijo skupaj.

Regali, klubske mizice in dekor

Sestavni del vsake dnevne sobe so seveda tudi regali (knjižni, za televizijo, itd.), ki nimajo samo uporabnostne funkcije, ampak tudi estetsko. Knjižni regal in regal za televizijo naj bosta barvo usklajena, dobro je, da se barvno prilagajata barvi oziroma vzorcem na kavču. Danes je zelo priljubljena kombinacija bele s sivo ali črno. Poleg pohištva je pomemben del dnevne sobe še dekor. Zelo veliko vlogo ima gotovo preproga, ki se jo najpogosteje postavi v sam center dnevnega prostora, nanjo pa klubsko mizico. Pri barvno usklajenem pohištvu je lahko preproga izstopajoča, v kolikor pa je pohištvo nekoliko bolj drzno, se priporoča, da je preproga čim bolj umirjenih in nevpadljivih barv. Poleg preproge pomemben del dekorja dnevnega prostora sestavljajo še razne slike, kipci, stenske nalepke ali tapete, ipd. Ne glede na to, ali ste ljubitelj minimalizma, ali pa prisegate na polne prostore, se je pri dekorju smiselno držati pravila manj je več. Pogosto namreč ljudje stene ali police prenatrpajo z raznimi, sicer lepimi dekorativnimi predmeti, ki pa zaradi preveč dekorativnih elementov, ne morejo priti do izraza in jih sploh ni opaziti.

Osvetlitev in vrata

Dnevno sobo lahko lepo zaokrožimo tudi s primerno izbiro svetil. Priporoča se ena stenska ali stropna svetilka, ki daje dovolj svetlobe, če želimo v dnevnem prostoru opraviti kakšna gospodinjska opravila, katera terjajo dovolj svetlobe. Sicer pa se v dnevni sobi običajno želi ustvariti intimno vzdušje, to pa pomeni, da lahko talne svetilke kombiniramo z namiznimi ali stenskimi. Zelo priljubljene so tudi stenske osvetlitve slik oziroma televizorja. V dnevni prostor običajno vodijo vsaj ena vrata, pri čemer se danes vse več ljudi odloča za drsna, ki prostore zadovoljivo ločujejo, hkrati pa dajejo večji vtis povezanosti prostorov. Več o vratih preberite na temle spletnem mestu.

Morda vas zanimajo tudi nekateri pomembni vrtičkarski nasveti? Vabljeni k branju!

© 16. 07. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.