Kakšno zavarovanje za svoje vozilo izbrati?
| Članek je bil prebran 1.362 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ljudje se po cestah vozimo z različnimi tipi vozil, za katera imamo sklenjena različna zavarovanja. Vsak voznik pred sklenitvijo zavarovanja običajno nekoliko okleva, saj se je potrebno odločiti, kakšno zavarovanje bi želeli skleniti, pri tem pa upoštevati, da nas različni paketi avtomobilskega zavarovanja seveda različno stanejo. Ni torej vseeno, ali vozite manjši osebni avtomobil ali pa npr. kombi. Slovenci smo znani po tem, da damo na svoje avtomobile veliko in to se pozna tudi pri tipih zavarovanj, ki jih sklepamo. Veliko ljudi, ki vozi več let star avto, tako še vedno sklene kasko zavarovanje, velik je tudi delež tistih, ki vozijo več kakor 8 let star avtomobil, pa ga še vedno zavarujejo s kasko zavarovanjem. Kasko zavarovanje pride v poštev tudi pri vseh tistih, ki avtomobil kupijo na leasing ali na kredit pri avtohiši. V zadnjih letih naj bi premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje pri slovenskih zavarovalnicah upadle, kar je gotovo dobra novica ta slovenske voznike. Vozniki se pri nas odločajo za kasko tudi zato, ker je še vedno za večino  voznikov dokaj cenovno sprejemljiv in precej cenejši kot v nekaterih sosednjih državah.

nesrečaKaj pri dobrem zavarovanju za vozilo ne sme manjkati?

Če se odločite za kasko, potem imate v tem paketu zavarovanja krito vse, kar vas lahko pri vašem vozilu skrbi. Tisti, ki sklenejo obvezno avtomobilsko zavarovanje, imajo pri različnih zavarovalnicah v tem paketu običajno krite enake stvari. Zavarovalnice se med seboj razlikujejo v nekaterih drugih dodatkih oziroma tipih zavarovanj, npr. pri asistenci, AO+, itd. V kolikor imate povsem nov avto, še posebej pa, če ste ga kupili na lizing, potem je edina smiselna odločitev polni kasko. V primeru lizinga je celo obvezen. Če je avto star že nekaj let ali je v celoti odplačan, potem je dovolj, če se odločimo za obvezno avtomobilsko zavarovanje in dodatna zavarovanja, ki jih potrebujemo. Tako se lahko odločimo in dodatno zavarujemo svoj avto na parkirišču (v primeru, če avtomobila nimamo v garaži npr.), itd. Obvezno avtomobilsko zavarovanje je obvezno za vsa vozila, nekateri pa se odločijo za AO+ (avtomobilsko obvezno zavarovanje plus), pri katerem je velika prednost to, da krije tudi stroške v primeru, če se poškoduje voznik, ki je sam povzročil nesrečo. Pri sklenitvi zavarovanja je tako vedno potrebno premisliti, kaj dejansko potrebujete. Vsekakor je smiselno izbrati tudi asistenco (doma ali tudi v tujini), saj nikoli ne veste, kdaj jo boste tudi zares potrebovali.

Cene zavarovanj za avtomobile

Cene avtomobilskih zavarovanj se seveda med vozili močno razlikujejo. Za obvezno avtomobilsko zavarovanje bodo tako lastniki različnih vozil plačali različno. Končni znesek obveznega zavarovanja je odvisen od različnih dejavnikov, med drugim od tehničnih podatkov za določeno vozilo (moč motorja, nosilnost vozila, število sedežev), od premijskega razreda (bonifikacije), od tega, ali gre za mladega ali izkušenega voznika, itd.  Za izračun točnega zneska zavarovanja se lahko poslužite tudi informativnih izračunov na spletu.

Razlika med različnimi tipi vozil in ceno zavarovanja je torej lahko kar precejšnja, zato preverite, ali vozite avto ali kombi – več! Toda pri odločitvi za določeno avtomobilsko zavarovanje, se vedno odločite za tisto, zaradi katerega boste ponoči mirno spali, na cesti pa se boste počutili varne in zaščitene.

Preverite tudi, katera gospodarska vozila izbrati za uspešen posel!

© 16. 07. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.