Koliko vas bo stal vozniški izpit?
| Članek je bil prebran 286 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Danes brez vozniškega izpita skoraj da več ne gre. Ker veliko Slovencev in Slovenk živi na podeželju, izven urbanih mestnih središč, brez avtomobila ne morejo dostopati niti do službe, do šol, do zdravnika, itd. To pomeni, da je avto in vozniški izpit danes za marsikoga že nuja, temu se morda lahko izognejo le tisti, ki živijo v središčih mest, kjer jim je vse na dosegu roke. Že v preteklosti je veljalo, da je vozniški izpit za osebni avtomobil ali za katero drugo kategorijo vozil precej draga zadeva. Po novem pa naj bi nas ta dokument stal še nekoliko več denarja. Vas zanima, kakšne spremembe nas čakajo?

citroenZ letom 2018 dražji vozniški izpit

Leto 2018 naj bi tako s sabo prineslo tudi večje stroške za opravljanje vozniškega izpita za razne kategorije motornih vozil. Največje podražitve se obetajo tistim, ki bodo želeli opraviti izpit za motorna kolesa. Povišanje cen za opravljanje vozniškega izpita je Agencija za varnost prometa (AVP) upravičevala s tem, da subvencije s strani države sedaj niso več pokrivale stroškov, ki nastanejo pri opravljanju in izvajanju vozniškega izpita. Nova tarifa oziroma povišana cena za pridobitev vozniškega izpita naj bi stopila v veljavo s prvim januarjem leta 2018, veljala pa naj bi potem tri leta. Tarife so za oba dela izpita, teoretičnega in praktičnega, že okvirno določene in kot kaže bodo precej višje, kot smo jih bili vajeni doslej. Glede na to, kako pomemben dokument je vozniški izpit za marsikoga izmed nas, se zdi, da se bomo morali z novimi, višjimi cenami, na koncu vozniki kar sprijazniti.

Preverite tudi, kaj vam nudi novi Citroen Berlingo – več tukaj!

Koliko bo po novem stal vozniški izpit?

Kot že rečeno, so okvirne cene že določene. Če smo doslej za teoretični del plačevali 13,60 evra, bo odslej stal kar 10 evrov več, torej 24 evrov. Temu je potrebno prišteti še stroške dveh upravnih taks, ki se jih je plačevalo tudi doslej in znašajo (ostanejo nespremenjene) 18,10 evra. Skupaj bo tako po novem za teoretični del vozniškega izpita potrebno odšteto 42,10 evra (kar je dobrih 10 evrov več, kot smo plačevali doslej). Če v prvo nismo uspešni, je potrebno ta znesek v celoti plačati za vsak naslednji poskus opravljanja teoretičnega dela vozniškega izpita. Najhujše povišanje oziroma največje spremembe v tarifi pa bodo občutili vsi tisti, ki bodo želeli opravljati izpit za motor. Pri tej kategoriji vozil se namreč obeta kar trikratno povišanje cene.

Za praktični del bodo vozniki seveda odšteli različno – glede na to, za katero kategorijo vozil opravljajo vozniški izpit. Praktični del ne zahteva plačila kakršne koli dodatne prakse. Izpit za kategorijo A (in tudi A2) bo odslej stal 42 eur, kar je kar trikrat več kot doslej in več kakor praktični del izpita za kategorijo B (za avto). Za kategorije AM (moped), A1 (motor do 125 ccm), F (traktor) in B (avto) bo nova cena 33 eur. Samo za primerjavo – za B kategorijo, torej za osebni avtomobil, smo doslej plačevali 15,44 eur, tako da napovedana podražitev gotovo ni povsem zanemarljiva. Povišanje cen naj bi temeljilo na tem, da država opravljanja in izvajanja vozniškega izpita ne bo več subvencionirala, zato si agencija, ki izvaja izpit, ne more privoščiti nastalih stroškov. Strošek bo seveda padel na tiste, ki se bodo odločili za opravljanje vozniškega izpita. Vprašanje je, če bo zaradi tega na letni ravni opravljenih kaj manj vozniških izpitov, ali pa se bodo ljudje z novimi cenami sčasoma pač morali sprijazniti.

Koliko plačujete za zavarovanje za avto? Kakšno zavarovanje izbrati ? Več v prispevku!

© 20. 11. 2017 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.