Okna in vrata prilagojena na potrebe starejših
| Članek je bil prebran 37 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Nekateri starejši, govorimo o upokojencih in starejših starostnikih, imajo ogromno energije. Ko se igrajo z vnuki se zdi, da jim je nikoli ne zmanjka. Tekajo za njimi, si izmišljujejo zgodbice, jih tekom sprehoda nosijo v naročju ali za vratom. Ob tem pa še skuhajo vse obroke, pomijejo, zlikajo, pokosijo travo in še kaj bi se našlo. Skratka, imajo ogromno energije in so vitalni. Potem pa, ob določenih trenutkih, opažate, da nekoliko s težavo odpirajo vrata ali okna. Da je morda kljuka previsoko, ali da se morajo kar potruditi in močno pritisniti nanjo, da odprejo vrata ali okna.

Če je dom, v katerem živijo že starejšega datuma in ima še vedno prvotno stavbno pohištvo je morda nastopil čas za njegovo menjavo. Vrata in okna so narejena tako, da trajajo, vendar pa se po približno dvajsetih letih vseeno nekoliko obrabijo. To ej pa že toliko časa, da se spremenijo tudi potrebe prebivalcev doma. Upokojenci so doma nekoliko več kot prej, ko so še hodili v službo in želijo imeti topel dom. Okna, ki so bil vrhunska v času gradnje, so ustrezala kriterijem drugega časa. Napredek pa je v vsem tem času poskrbel za razvoj oken in vrat, ki so toplotno veliko bolj izolativna. Razvili so se tudi materiali in poznavanje njihovih lastnosti. Če so bila nekoč zelo priljubljena lesena vrata, na primer, ki imajo seveda svoje prednosti, pa se dandanes proda več aluminijastih vrat. Le-ta so, po pravici povedano, bolj vremensko odporna in imajo, v primerjavi z lesom, daljšo življenjsko dobo.

Kar pa marsikdo ne ve oziroma ni seznanjen je, da je dejstvo, da je mogoče vrata (in okna) izredno prilagoditi potrebam prebivalcev nekega doma. Pri tem ne mislimo samo glede na dimenzije, vrsto materiala in barvo, temveč glede na način odpiranja in zapiranja. Kljuko je recimo mogoče namestiti tudi tako, da bo niže / višje – odvisno od višine uporabnikov. Zasukati jo je mogoče res tako, da bo za odpiranje potrebno manj moči. Seveda se tudi proizvajalci vrat in oken nenehno učijo. Če so nekoč delali predvsem na tehnološkem razvoju produktov, sedaj tudi vse bolj raziskujejo potrebe uporabnikov in se učijo na primerih iz prakse.

Ponudnik, ki ima izkušnje z oblikovanjem stavbnega pohištva (vrat, oken) za starejše objekte, prenove in izkušnje s prilagajanjem le-tega na potrebe starejših je tako vaša optimalna izbira.

 

© 24. 06. 2018 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.