Vas zanimajo prednosti Si.domene?
| Članek je bil prebran 35 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Izbira končnice domene je ob izbiri imena domene eden od dveh ključnih faktorjev, ki bodo vplivali na vidnost, prepoznavnost in verodostojnost vaše spletne strani na svetovnem medmrežju. Si. domena je slovenska nacionalna domena, kar pomeni, da predstavlja državo in (še vedno) velja za  najbolj priljubljeno slovensko domeno. Je prava izbira za vse posameznike in podjetja, čigar delo, storitve in produkti ciljajo na slovenski trg in katerih vsebina spletnih strani je pisana v slovenskem jeziku. Z .si domeno že od leta 1992 upravlja javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), kar pomeni, da je najbolj priljubljena slovenska domena letos stara že petindvajset let.

Kdo jo lahko registrira?

Medtem ko lahko v nekaterih drugih evropskih državah (na primer na Hrvaškem) nacionalno domeno registrirajo samo državljani, pa lahko .si domeno od leta 2008 dalje registrirajo popolnoma vsi. Si domena ni več omejena le na slovenske državljane, temveč jo lahko registrirajo tudi tuje pravne ali fizične osebe. Registrira se lahko neomejeno število domen.

Domeno .si lahko registrirate bodisi neposredno pri Arnesu ali pri drugih domačih ponudnikih domen oziroma registrarjih. V prvem primeru gre predvsem za organizacije ali društva (v nekaterih primerih tudi samozaposlene v kulturi), ki že uporabljajo druge Arnesove storitve in ob pogoju, da ustrezajo drugim specifičnim kriterijem vlade RS.

Kako izbrati pravega registrarja?

Kot že omenjeno prej, lahko .si domeno registrirate tudi pri drugih registrarjih, ne le preko Arnesa. Vam ustreznega lahko izberete iz seznama nekaj več kot stotih ponudnikov registracije .si domene, ki jih najdete na spletni strani  http://www.register.si pod zavihkom Registrarji. V kolikor je vaša domena registrirana pri drugem registrarju in bi jo želeli prenesti na Arnes je močno opraviti prenos. Pri tem vam mora vaš trenutni ponudnik domene poslati kodo za prenos, lastnik domene pa mora na Arnes poslati še prošnjo za prenos domene. Si domeno lahko podaljšate največ na pet let.

Za pomoč pri registraciji ali prenosu domene se lahko obrnete tudi na nas.

© 20. 11. 2017 - ustavimo-gripo. Oglaševanje.