Zakaj je hrana v vakuumu sveža dalj časa?
| Članek je bil prebran 2.752 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Hrana, ki jo neustrezno shranimo v hladilniku, se pokvari razmeroma hitro. Precej hitro se tako na primer lahko pokvari meso ali pa sveže ribe, za njimi pa ne zaostajajo veliko tudi druga živila. Ker je hrana draga in dragocena ter se zdi zares nečloveško, da bi jo metali v koše za smeti, je smiselno razmišljati o načinih, s katerimi podaljšujemo njeno obstojnost in rok uporabnosti.

Vakuumsko zapakirana hranaEden izmed najlažjih načinov, ki se ga z lahkoto loti vsakdo izmed nas doma je uporaba vakuumskih vrečk. Ključ do uspeha pri takšnem shranjevanju hrane je seveda ustvarjanje vakuuma v notranjosti teh posebnih vrečk. Vakuum ustvarimo tako, da iz vrečke iztisnemo ves zrak. Zakaj je to pomembno?

Hrana, ki je v stiku s kisikom, se lahko pokvari precej hitro. To pomeni, da je zrak eden izmed poglavitnih krivcev, zakaj hrana začne čudno dišati, zakaj spremeni svojo barvo in teksturo ter zakaj v končni fazi ni več primerna za zaužitje. Kisik namreč pospešuje nekatere kemijske reakcije. Tako hrana v stiku s kisikom lahko postane plesniva, žaltava, spremeni barvo in izgled, zrak pa povzroči tudi, da se v hrani razmnožujejo mnoge škodljive bakterije. Vse to dela hrano neužitno pa tudi škodljivo za naše zdravje. Vakuum po drugi strani vse te procese zavre – ker v notranjosti vakuumskih vrečk ni zraka (vsega smo namreč predhodno izsesali) se hrana ne more spreminjati tako hitro. S tem preprečimo, da bi hrano od znotraj pa tudi od zunaj napadli škodljivci. V vakuumu je zavarovana tudi pred molji in drugimi zajedavci.

© 20. 04. 2024 - ustavimo-gripo. SEO.